פורסם: 16.10.18 צילום: יח"צ
חברות המפתחות ובוחנות כלי רכב אוטונומיים נוטות בדרך כלל להתמקד בלקוחות שצפויים לנהוג במכונית. אולם על פי פורד הטכנולוגיה תצליח ותשגשג רק אם תשתלב בתנועה ובסביבה באופן שיגרום לכולם להאמין שהיא מסוגלת לשרת אותם. כך אומר ג׳ון שוטקו, מומחה טכני לגורם האנושי בחטיבת הרכב האוטונומי של פורד
פורד סבורה, מסביר שוטקו, שהדרישה שהולכי רגל, רוכבי אופניים וקטנועים ישנו את התנהגותם כדי להתאים את עצמם למכוניות אוטונומיות, מייצגת את הגישה ההפוכה מהאופן שבו היא מעוניינת לשלב את הטכנולוגיה בעולם. לכן היא שוקדת על פיתוח ממשק שיסייע לכלי רכב אוטונומיים להשתלב בתנועת המשתמשים האחרים בכביש.
פורד קוראת כעת לכל חברות הטכנולוגיה, מפתחי ויצרני כלי הרכב האוטונומיים, אשר מחויבים להפצת כלי רכב אוטונומיים, להצטרף אליה ולגבש יחדיו תקן תעשיה אחיד לממשק איתות – בנהיגה, עצירה או האצה אחרי עצירה.
מדוע זוהי הגישה הטובה ביותר: שוטקו: "זאת, מכיוון שאנחנו רוצים שכולם יבטחו בכלי רכב אוטונומיים – בין אם הם נוסעים או נוהגים במכונית אוטונומית ובין אם הם הולכי רגל, רוכבי אופניים, אופנוענים וכל מי שחולק איתם את הכביש. אימוץ ממשק תקשורת אוניברסלי, שאנשים מכל מקום ובכל גיל יכולים להבין, הוא גורם מכריע באימוץ מוצלח ורחב היקף של כלי רכב אוטונומיים".
מבדקי איתות במצבי עצירה, נסיעה והתחלת נסיעה אחרי עצירה: בשנה שעברה חברה פורד אל VTTI (ה-Virginia Tech Transportation Institute) למחקר שטח, שהתמקד בממשק איתות למכוניות אוטונומיות: לוח תאורה הותקן מעל השמשה הקדמית של מכונית מדגם Transit Connect של פורד, אחרי שמבדקים ראשוניים בתרחישי מציאות מדומה אישרו את יכולת הזיהוי של דפוסי האיתות שפותח. אנשי הצוות של VTTI פיתחו חליפת מושב שהסתירה נהג אנושי (על מנת לדמות מכונית שנוסעת ללא נהג), כדי לקבוע האם דפוסי האיתות מצליחים להבהיר לאנשים בכביש מה צפוי לעשות הרכב.
נבדקו שלושה תרחישי איתות שונים – כמו גם מצב בסיס, שבו האורות כבויים – על מנת לבחון כיצד הולכי רגל ומשתמשים אחרים בכביש מגיבים לרכב אוטונומי שמאותת על כוונותיו:
- עצירה: שני אורות לבנים שנעים מצד לצד מודיעים שהרכב עומד לבצע עצירה מלאה.
- נסיעה פעילה: אור לבן קבוע מודיע שהרכב מתכוון להמשיך במסלול הנוכחי שלו (למרות שיש ביכולתו להגיב לעצמים או למשתמשים האחרים בכביש שעשויים להימצא במסלול שלו).
- התחלת נסיעה אחרי עצירה: אור לבן שמהבהב במהירות מודיע שהרכב מתחיל להאיץ לאחר עצירה.
על ה-Transit Connect הותקנו כמה מצלמות, שאפשרו לתעד שעות רבות של מבדקים ולבחון את תגובותיהם של המשתמשים בכביש לאיתותים שונים של הרכב בעת נסיעה למרחק של יותר מ-3,219 ק״מ. אנשי הצוות של VTTI קטלגו את כל הצילומים ומצאו, כי ממשק האיתות לא עודד התנהגות מסוכנת בקרב משתמשים אחרים בכביש. התוצאות הוכיחו, שזוהי נקודת מוצא שמאפשרת להמשיך לפתח את הפוטנציאל לאימוץ נרחב של מכוניות אוטונומיות ולהגביר את האמון בטכנולוגיה.
לאחר מכן נערך מחקר נוסף במרחב מציאות מדומה, שבחן את תקפותה של התיאוריה. שוטקו: "הצבנו את משתתפי המחקר בפינת רחוב וירטואלית, כדי לבחון ולאמוד את תגובותיהם לכלי רכב מרובים שחולפים בצומת – חלקם מצוידים בממשק האיתות וחלקם לא. ממצאי המחקר מלמדים, שהמשתתפים לא נזקקו להסבר מקדים על דפוסי האיתות כדי להבין את משמעותו של כל אחד מהרצפים או של שלושתם (פעמיים וחמש-עשר פעמים, בהתאמה). הממצא המעודד ביותר היה: המשתתפים דיווחו שאיתותי התאורה שיפרו את יכולתם להבין את הפעולה שעומד לבצע הרכב והיתה להם השפעה חיובית על האמון שהם רוחשים לכלי רכב אוטונומיים.
השלב הבא: ג׳ון שוטקו: "כעת אנחנו מוכנים לצאת מהעולם הווירטואלי ולשוב לעולם האמיתי. אנחנו מציידים צי קטן של כלי רכב אוטונומיים נסיוניים מדגם Fusion Hybrid, שחברת Argo AI תחל לבדוק במיאמי את ממשק האיתות שפיתחנו, כדי להמשיך לחשוף הולכי רגל ומשתמשים אחרים בכביש לרצפי התאורה ולבחון את תגובותיהם.
מחקרים מקבילים נערכים גם באירופה, על מנת להבין כיצד האיתותים מתקבלים ומובנים היטב באזורים ובתרבויות שונים. למשל: מכונית בדיקה אוטונומית של פורד מסמנת לרוכב אופניים שהיא עוצרת לפני מעבר חציה.
במקביל לקריאה להאיץ את שיתוף הפעולה בפיתוח תקן-תעשיה, פורד ממשיכה לעבוד עם ארגון התקינה הבינלאומי (ISO) ועם ה-Society of Automotive Engineers, על מנת ליצור תקן אחיד לכלי רכב אוטונומיים ולגבש הסכמה בשלושה תחומי ליבה: מיקום הלוח על גבי המכונית; דפוסי האיתות; וצבעם של האורות. כחלק מהמחויבות שלנו לסייע לכל מי שמעוניין לשתף פעולה, אנחנו פתוחים לחלוק תרחישים ממחקר המציאות המדומה שלנו, כפי שעשינו עם כמה אוניברסיטאות וחברות.
אנחנו מודעים כמובן לעובדה, שעיצובם של אלמנטים מסוימים עשוי להשתנות בדרך ופתוחים לשיתופי פעולה שיקדמו אותנו לקראת הפתרון הטוב ביותר; התקן הסופי חייב להיות מובן בצורה אוניברסלית, בדומה לאורות בלימה או איתות לפני ביצוע פנייה. אחרי הכל, הצלחה פירושה שכלי רכב אוטונומיים ישתלבו בעולם בלי להבהיל או לבלבל אף אחד.
- איתות ייעודי למכוניות אוטונומיות= Self-driving intent interface
- לעיון בהודעות לעיתונות, חומרים רלוונטיים וצילומי סטילס ווידאו ברזולוציה גבוהה:
The post פורד קוראת לתעשייה לגבש תקן לממשק איתות במכוניות אוטונומיות appeared first on סטטוס.